Doğa harikası bir mağara keşfedildi.

Sinop'un Durağan ilçesine bağlı Ağcaçal köyünde, araştırmacı üç arkadaş tarafından milyonlarca yıllık sarkıt ve dikitlere sahip doğa harikası bir mağara keşfedildi.

Mağarayı bulan araştırmacılardan Ziraat Mühendisi İbrahim Irmak, milyonlarca yılda oluştuğu sanılan mağaradaki sütunlardan bazılarının defineciler ve bilinçsiz vatandaşlar tarafından kırılarak zarar verilmesine rağmen alt kesimlerde bulunan galerilerde mağaracılık açısından çok önemli olan kireç taşı erimesi sonucu oluşmuş figürlerin bulunduğunu söyledi.

Mağaranın, yapılacak düzenlemelerle birlikte, oksijen yoğunluğu ile özellikle astım hastaları için doğal bir şifa kaynağı olabileceğini kaydeden İbrahim Irmak, "İlçemizin doğal ve tarihi zenginliklerini bulup ortaya çıkarmak amacıyla arkadaşlarımız Emin Adıgüzel ve Ali Göçmen ile birlikte çeşitli çalışmalar yapıyoruz.
Kireç kayalarının yoğun olduğu bir bölgede mağara oluşumlarının olma ihtimaliyle aldığımız bir duyumu değerlendirme sonucu bu mağarayı bulduk. Ağcaçal Mağarası canlı bir mağara. Oluşum devam ediyor. Bu nedenle muhakkak koruma altına alınarak ve araştırmalar yapılarak turizme kazandırılmalıdır.

Bölgesi itibariyle ülke çapında çok merak edilen ve beğenilen bir mağara olma şansı çok yüksek. Ancak mağaranın özellikle giriş kısmının kesinlikle açılmaması gerekiyor. Böyle bir yanlışın yapılması durumunda mağaramız kuruyup özelliğini kaybeder. Buraya gerekli yol ve diğer alt yapı yapılarak turizm için çok güzel bir alana dönüştürülebilir. Mağara gelişen Sinop turizmi için önemli bir kazanım olmuş olacak" diye konuştu.


Konular