Yeni bir sektör "Faturasız Mil Ticareti"

Bankaların kredi kartı harcamalarını uçuş miline çevirmesi, turizm acentelerine yeni bir uygulamanın da yolunu açtı. Turizm firmaları, millerini satmak isteyen yolcularla kar amaçlı anlaşıyor ve bilet almaya gelen yolculara fatura istememeleri şartıyla mil bilet düzenliyor. Bu satışla hem mil sahibi hem tur acentesi hem de seyahat edecek kazançlı çıkmış oluyor.

Türk Hava Yolları`nın ,müşterilerinin mil toplamaya yönelik olarak Garanti Bankası`yla çalışıyor olması rekabeti de beraberinde getirdi ve diğer bankalar da birkaç yıldır, mil toplamaya başlayan kredi kartları çıkardı. Bu sayede pek çok insan bedavaya uçarken, bazı turizm acenteleri de `mil ticareti`ne başladı. Turizm şirketleri, bu yolla yaptıkları satışta fatura kesmiyorlar.

HIZLA YAYILIYOR

Türkiye`de ilk defa THY`nin Garanti Bankası`yla anlaşması sonrasında başlayan kredi kartından mil kazanma, diğer bankalara da uygulamaya başladı. Akbank, Finansbank, Yapı ve Kredi Bankası ile HSBC`nin de katılımıyla bu yöndeki hizmet sektörü de arttı.

Garanti Bankası`nın Shop&Miles kartından yapılan alışverişler, THY`nin aynı zamanda her uçuştan mil kazandıran Miles&Smiles kartına eklenirken, diğer kartlardan yapılan alışverişlerden kazanılan puanlar, belirli bir katsayıyla çarpılarak, uçak bileti puanına çevriliyor.

FATURASIZ 'MİL TİCARETİ'

Kredi ve Miles& Smiles kartlarının normalden fazla puan karşılığında kart sahibi dışında başka bir kişiye uçak bileti alma olanağı sağlıyor olması, yeni bir sektörün de doğmasına neden oldu. Özellikle ticaretle uğraşanların kredi kartlarıyla yaptıkları yüklü alışverişler, onlara uçuş mili olarak geri dönerken, bu millerinden gelir elde etmek isteyenler de turizm acentelerinin kapısını çalmaya başladı.

Tur yetkilileri, millerini satmak isteyen yolcularla kar amaçlı anlaşıyor ve bilet almaya gelen yolculara fatura istememeleri şartıyla mil bilet düzenliyor. Bu satışla hem mil sahibi hem tur acentesi hem de seyahat edecek kazançlı çıkmış oluyor.

BANKALAR DA İŞE EL ATTI

Bankalarda bu işe el attı.Türkiye`de bankalar, uçak bileti satmaya başladı. Türkiye`de 1 milyonun üzerinde mili olan insanın bulunması, yeni sektörün büyüklüğünü de ortaya koyuyor.

Günden güne yayılan mil ticareti herkez tarafından artık biliniyor. Mil ve mil puan zengini yolcular, bu işin ticaretini yapıyor ve çok kolay mil bilet alıcısı bulabiliyor.

Ortaya çıkan bu yeni hizmet sektörü, bankalardan tutun, turizm bilet satış ofislerine ve petrol ofislerine kadar, alışverişe mil ve puanla satış yapılan her noktaya yayılmış durumda.

Maliyenin ise faturasız yapılan bu satışlar konusunda nasıl bir tutum takınacağı merak konusu.


Konular