Lüks Tatil arayanlar Uzakdoğu'ya,Ada Almak isteyenler Türkiye'ye

İsviçre'nin en büyük tur operatörü Kuoni için gelecekte turizmin nasıl şekilleneceği konusunda yaptığı araştırma Türkiye'nin tercih edilen ülke haline geleceğini gösterdi. Yeni dönemde gidilecek tatil yöreleri (destinasyonlar), zengin ve fakir tatilcinin tercihlerine göre şekillenecek. Tatil seçenekleri çok lüks, lüks ve ucuz olmak üzere üç ana bölümden oluşacak. Ülkeler hem kitle turizmine hem de lüks ve bireysel turlara yönelik tur satmaya devam edecek. Lüks tatilde Uzakdoğu, özel ada satın almalarda Türkiye, Bahamalar ve Turks& Caicos ön plana çıkacak.

Araştırmaya göre öne çıkacak destinasyonlar ve buralardaki önemli değişimler şunlar:
"Çok lüks tatiller:" Önümüzdeki dönemde her tatilcinin kendine özgü deneyimler kazanacağı, kimsenin deneyimin de diğerine benzemeyeceği ortaya çıkacak. Seyahat zenginler için önemli olmaya devam edecek. Seyahatler, başarının sergilenmesinde önemli bir araç haline gelecek. Dünyadaki zenginler, sosyal kulüplerde akranlarıyla kendilerini kıyaslayıp, kendilerini göstermek isteyecek.

Kişiye özel, çok özel tabakaya ait tatil bağlantıları oluşturulacak. Gençler çok lüks tatillerden biraz uzak duracak. Savaş dönemi çocukları kendilerini birer öncü gibi görmeye başlayacak. Onlar, işlerine yatırım yapmak yerine, yeni yaşamları ve ailelerine yatırım yapmayı tercih edecek.
"Lüks tatiller:" Lüksün yeni tanımı özel yaşam ve macera anlamına geliyor. Ailenin tüm fertleri hafta sonlarını yaşlı ağacın gölgesinde geçirmek, aile bireylerini veya arkadaşlarını özel adasında ağırlamak moda haline gelecek.

Özel ada söz konusu olunca bu konuda Türkiye, Hawai, Bahamalar, Uzakdoğu ve Karayiblerdeki Turks & Caicos gibi yerler prim yapacak. Bazıları kolayca rahatsız edilemeyecekleri sessiz ortamları tercih edecek. Bu durumda bazı lüks tesislerin özel vilları, sessizlik havuzu gibi mekânlar değer kazanacak. Uzay turunda Rusya, ABD ve Çin birbiriyle yarışacak.

"Ucuz tatil:" Bu tatil türü tur operatörüne kolay yönetebileceği bir organizasyon yapma imkânı veriyor. Örneğin, Mayorka veya Türkiye'de ailelere her şey dahil sistemi ya da genç çiftlere Tayland, kolayca satılabiliyor. Bu tatil türleri de Avrupalı tatilciye çok uygun geliyor. Avrupalı tatilci yeni dönemde Asya ve Meksika'yı da keşfedecek. Bu kesim için ucuz en ucuz 'olmazsa olmaz' haline gelecek. Tatili ucuza getirmek için de gerekirse pansiyonda, çadırda veya koloniler halinde yaşamaya razılar.

"Türkiye'de satılık dört ada var"
Ekonomist dergisinin haberine göre tümü Ege Denizi'nde satılık dört ada var. Bu adaların satış fiyatı 7.5 milyon ile 25 milyon dolar arasında değişiyor. İzmir'in, Dikili ilçesi Bademli Koyu'nda yer alan Garip Ada, satılık adalar içesinde en pahalı olanı. 358 bin metrekare büyüklüğündeki ada için istenen rakam 25 milyon dolar. Satışa çıkan adalar ve bulundukları yerler şöyle: "Bozcaada yakınlarındaki Tavşan Adası (Mavriya Takımadası), Gökova açıklarında yer alan Kıstak Adası, İzmir'in Dikili ilçesindeki Bademli Koyu'nda bulunan Garip Ada ve Ayvalık'a 400 metre mesafede bulunan Çiçek Adası."

"Ada sahibi Türk işadamları kimler?"
Rahmi Koç'un adası: Deniz tutkusu ve antikaya merakıyla tanınan ünlü işadamı Koç Topluluğu Şeref Başkanı Rahmi Koç, özel adaya sahip Türk işadamlarının başını çekiyor. Marmara Denizi'nde Tuzla'nın karşısındaki ada 1970'lerin sonunda Koç tarafından satın alınmıştı.
Simavilerin adası: Göcek'te yer alan ada, Domuz Adası olarak da biliniyor. Bu ada Belma Simavi'ye ait...
Ali Dinçkök'ün adası: Kınalıada'nın karşısındaki Kaşık Adası işadamı Ali Dinçkök'ün mülkiyetinde bulunuyor.
Ömer Dinçkök'ün adası: Ada sahibi başka bir Türk işadamı da Ömer Dinçkök. Dinçkök, Bodrum Gündoğan Koyu'nun hemen karşısındaki Apostrol Adası'na sahip. Eski adı 'Farilya' olan 800 dönümlük ada önce Tarım Bakanlığı tarafından zeytin alanı olarak parsellenmiş. 1986'da devreye giren Ömer Dinçkök, 1989'da kadar adayı köylülerden parsel parsel almaya başladı. 1990'dan sonra adada turizm tesisi kurmak için başvuran Dinçkök'ün talebi bölge zeytin alanı olarak ilan edildiği için kabul edilmedi.
Zorlu'nun Zeytin Adası: Uzan ailesine ait Zeytin Adası'nı, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nca (TMSF) 2005 Eylülü'nde satışa çıkarıldı. Göcek'in 3.5 mil açığında bulunan adayı 15 milyon 250 bin YTL'ye Ahmet Nazif Zorlu satın aldı. Zorlu, adayı zengin turistlere dönük turizm yatırımı için değerlendireceklerini açıklamıştı.


Konular