İzmir Alaçatı Tatil Yöresi Resimleri Ve Bilgi

Alaçatı , 1850 lere kadar limanda kurulu bir kasaba iken o yıllarda etraf yağışlarla iyice bataklık haline gelir ve halk sıtmadan kırılmaya başlar. Bunun üzerine bataklığı kurutmak için Ege adalarından Rum işçiler getirtilir.

Gelenler denizden 1000 metre içeride, civardaki yumuşak beyaz taşı işleyerek bugün hayranlıkla koruduğumuz evleri inşa ederek yeni Alaçatı'yı kurarlar. Toprak bağcılık, zeytincilik, badem, dut ve sakız tarımı için çok elverişlidir. Limandaki şarap fabrikasından dünyanın her yerine Alaçatı şarapları gönderilir.
1914'te patlayan Balkan Savaşına kadar olan 60 yıl Alaçatı'nın en parlak dönemidir.

Savaş göçü de beraberinde getirir, 1924'te mübadele ile Alaçatı artık Kosova, Bosna ve Selanik göçmenlerinin yerleştirildiği bir kasabadır.
Alaçatı'da mübadeleden 1980'lere kadar tütüncülüğe dayalı, çok da parlak olmayan bir ekonomi vardır. Kasabanın kaderi 1990 lardan sonra wind surf meraklılarının gelmesiyle değişmeye başlar; bu arada taş evler de keşfedilir, onarımlar başlar.

Bugün Alaçatı dünyadaki en popüler windsurf merkezlerinden biri ve bakir, bembeyaz kumsallarıyla, korunmuş mimari dokusuyla, güler yüzlü ve ilerici halkıyla, pek çoğunu kadınların işlettiği özenli otel, restoran, cafe ve butikleriyle, tekrar canlanmaya başlayan bağcılık, zeytin ve lavanta tarımıyla haklı olarak Türkiye'nin en güzel kasabalarından biri haline gelmiştir.

Konular