İstanbul hedefi tutturamadı!

Avrupa Kültür Başkenti İstanbul'a, bu yıl 10 milyon turist gelmesi hedeflenirken, yılın 7 aylık döneminde sayı 4 milyon 258 bin 118'de kaldı. Yılın bitmesine 5 ay kala ortaya konulan istatistikler, İstanbul'un 10 milyon turist hedefine ulaşılmasının zor olacağını gösteriyor.

AA muhabirinin İstanbul Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nden aldığı bilgiye göre, 2010 yılı Ocak-Temmuz döneminde Atatürk ve Sabiha Gökçen havalimanları ile Haydarpaşa, Pendik ve Karaköy limanlarından İstanbul'a toplam 3 milyon 912 bin 908 yabancı turist girişi oldu. Ayrıca Edirne'deki Kapıkule, İpsala, Pazarkule ve Hamzabeyli kara hudut kapıları ile Kapıkule ve Uzunköprü gar hudut kapılarından giriş yapan yabancılardan 3'te birinin İstanbul'a geldiği belirlendi. Böylece İstanbul'a gelen yabancı ziyaretçi sayısı toplam 4 milyon 258 bin 118 olarak gerçekleşti.

Bu verilere göre, İstanbul'a gelen yabancı sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5,9 oranında azaldı.

-TURİSTLER HAVAYOLUNU TERCİH EDİYOR-

İstanbul'a gelen turistlerin 3 milyon 39 bin 518'i Atatürk Havalimanını, 637 bin 874'ü Sabiha Gökçen Havalimanını, 782'si Haydarpaşa Limanını, 25 bin 398'i Karaköy Limanını, 1697'si Pendik Limanı'nı tercih etti. Yabancı ziyaretçilerin 207 bin 639'unu Karaköy Limanına gelen günübirlik ziyaretçiler oluşturdu.

Turistlerin milliyetlerine bakıldığında ilk sırayı yüzde 14'lük oranla Almanlar aldı. İstanbul'u bu dönemde 516 bin 948 Alman, 224 bin 623 Rus, 205 bin 504 İtalyan, 202 bin 95 İngiliz, 201 bin 915 Amerikalı, 192 bin 230 Fransız, 149 bin 9 İranlı, 130 bin 972 Hollandalı, 110 bin 126 İspanyol, 96 bin 779 Japon, 74 bin 58 Ukraynalı, 72 bin 308 Azeri, 66 bin 580 Avusturyalı, 64 bin 373 Belçikalı ve 61 bin 44 Güney Koreli ziyaret etti.

2010 yılında önceki yılın aynı dönemine göre Rusya, İran, Japonya ve Güney Kore'den gelen ziyaretçi sayılarında artış oldu. Almanya, İngiltere, Fransa, Hollanda, İsviçre, Ukrayna ve Avusturya gibi ülkelerden gelen ziyaretçi sayılarında ise düşüş gerçekleşti.

-''REEL OLARAK İSTANBUL'UN KAYBI YOK''-

İstanbul Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Emre Bilgili, kent turizminde resmi rakamlara bakıldığında geçen yıla göre sayısal olarak bir düşmenin varlığının doğru olduğunu, ancak bunun aynı zamanda bir çelişkiyi de ortaya koyduğunu söyledi.

İstanbul Kültür ve Turizm Müdürlüğü olarak otellerden doluluk oranlarını aldıklarını, bu doluluk oranlarının geçen yıllara göre daha da yüksek çıktığını anlatan Bilgili, aynı zamanda İstanbul'da kalış süresinin uzadığını, çok sayıda Arap turistin varlığının da görüldüğünü, buna rağmen rakamların düştüğünü ifade etti.

İstanbul'a gelen turist sayısının havalimanlarından ve diğer limanlardan alınan rakamlara göre belirlendiğini hatırlatan Bilgili, ''Karayoluyla gelen turistleri bu hesaba dahil etmiyoruz. Diğer şehirlerde havalimanlarının bir kısmı gümrüksüz havalimanı olduğu için yurt dışından insanlar İstanbul'a geliyordu. İstanbul'da gümrük işlemlerini yaptırıyordu, daha sonra iç hatlarla diğer şehirlere gidiyordu. Artık önemli şehirlerimiz gümrüklü havalimanı olduğu için transit geçebiliyor turistler. Bu nedenle İstanbul'a gelen turist sayısına dahil olmuyorlar'' diye konuştu.

Turistlerin yaz aylarında Antalya, Muğla ve İzmir gibi şehirlere doğrudan uçtuğunu ve İstanbul'a uğramadıklarını ifade eden Bilgili, bu turistlerin İstanbul'da bir harcama yapmadıklarını, reel olarak İstanbul'un bir kaybının olmadığını belirtti.

-10 MİLYON TURİST HEDEFİ-

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti olmasına rağmen kente gelen turist sayısında düşüş olduğu yönünde değerlendirmelerin yapıldığını kaydeden Bilgili, şunları söyledi:

''Sayısal olarak bakıldığında İstanbul'a gelen turist sayısında düşüş var, fakat reel olarak bir düşme yok. Bu rakamlara göre İstanbul'da 2010 yılında 10 milyon turist hedefine ulaşılamayacak gibi görünüyor. Geçen yılı belki yakalayabileceğimizi düşünüyorum.

Biz turistin İstanbul'a geldiğinde otelde konaklamasını, restoranda yemek yemesini, müze gezmesini, alış veriş yapmasını hedefliyoruz. Bizim için reel turist bu. İstanbul'a uğramadan, kente girmiş gibi görünen turistler aldatıcı turistlerdir. Reel olmayan turistlerdir.''

AA


Konular