İstanbul-Galata Kulesi

İstanbul’un ve Dünya’nın en tarihi yapılarından biri olan Galata Kulesi 6. yy.’da, Bizans İmparatoru tarafından Fener Kulesi olarak ahşaptan yapılmış.

Bugünkü kule ise 14. yy’da, 1348 yılında Cenevizliler tarafından yığma taştan yeniden inşa edilmiş. Cenevizlilerin, Bizanslılardan aldıkları koloni alanının en kuzey ucuna dikilen Galata Kulesi’nin o zamanki adı İsa Kulesi’ymiş. O tarihlerde kulenin çevresinde surlar ve hendekler varmış. Bugün de Kulenin çevresinde Büyük Hendek, Lüleci Hendek ve Küçük Hendek Sokaklar bulunuyor.

1453 yılında Fatih Sultan Mehmet İstanbul’u alınca Galata Kulesi Osmanlı İmparatorluğu’nun eline geçmiş.

Bir süre hapishane olarak kullanılan Galata Kulesi, daha sonra konumu ve yüksekliği dolayısıyla yangın kulesi olarak kullanılmış.

Hezarfan Ahmet Çelebi tarihteki ilk kanatlı uçuşu Galata Kulesi’nden atlayarak gerçekleştirmiş ve Üsküdar’a kadar uçmayı başarmış.

1960’larda kule geniş çaplı bir restorasyona girmiş ve tepesi tekrar yapılmıştır.

Galata Kulesi’nin son 2 katına kadar asansör var ama en üst katlara merdivenle çıkmanız gerekiyor. Buradan İstanbul manzarasını seyretmek ise bir harika. Havanın açık olduğu günlerde, Haliç, Topkapı Sarayı, Üsküdar ve daha bir çok yeri görebiliyorsunuz.