Gaziantep-Pişirici Mescidi ve Kasteli

Bazı yörelerde meydan ya da sokak çeşmeleri için kullanılan kasteller, Gaziantep'in en meşhur yapıları olarak biliniyor. Pişirici Mescidi ve Kasteli ise, Gaziantep'de günümüze ulaşan kastellerin en eskilerinden biri. Kastelin tam olarak ne olduğunu merak ediyorsanız, suyun taksim edildiği yer olarak ifade edebiliriz.

Selçuklu mimarisinin özelliklerini taşıyan Pişirici Mescidi ve Kasteli'nin 1282 yılında inşa edildiği tahmin ediliyor. Kastel, Gaziantep Ağa Camii'nin kapısının karşında bulunan Müftüoğlu Sokak'ın hemen başlangıcında karşılıyor bizleri. Kastele biri kuzeyden, diğeri güneyden olmak üzere iki merdivenle iniliyor. Üst örtüsü yol seviyesinde.

Pişirici Mescidi ve Kasteli'nin girişinde havuz, banyo ve helaların bulunduğu alan yer alıyor. Tavan kısmı oyma taştan yapılmış olan mescidin tam ortasında ise yüzlerce yıldır kaynayan berrak su göze çarpıyor. Bu kısım oldukça büyüleyici.

Eğer yolunuz Gaziantep'e düşerse, Pişirici Mescidi ve Kasteli'ni de mutlaka görün. Şimdiden keyifli bir tatil geçirmenizi dileriz.