Diyarbakır-Diyarbakır Surları

Tarihi açıdan önemli şehirlerimizden biri olan Diyarbakır, içinde bulundurduğu eski yapılarıyla ve surlarıyla ünlüdür. Diyarbakır Surları uzun süren inceleme döneminden geçmiştir. Fakat şu anda tekrar incelenmesi ve tarihi sürecinin nasıl şekillendiği konusunda tekrar derlenmesi gereken yerlerdendir.

Yaklaşık 900 yıldır bir tarihi bulan surlar; kültürel ve sanatsal özelliklerini hala taşıyarak günümüze kadar gelmiştir. Tarihte dünyanın önemli uygarlıkları bu bölgede çok önemli eserler bırakmıştır.

Bir özelliği daha vardır surların; Çin Seddi'nden sonra dünyanın en büyük yapısıdır. Diyarbakır Surları; Bizans, Roma`, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinin izlerini taşıyan kapıları, burçları ve figürleri ile görkemli bir görüntüye sahiptir. Evli Beden Burcunu Artuklu Melih Salih yaptırırken; Yedi Kardeş Burcunu, yine 1208 yılında Mimar Yahya yaptırmıştır. Bu surların ilk yapılışı kesin olarak bilinmemekle birlikte, Karacadağ'dan Dicle'ye uzanmaktadır. Surların yakınlarında bulunan ciğerciler meşhur yemek mekanlarındandır. Geziniz sırasında bu mekanların birinde mola verdikten sonra sur gezinize devam edebilirsiniz. Diyarbakır Surları sizi tarih yolculuğuna çıkaracaktır ve siz bu yolculuğun bitmesini istemeyeceksiniz. Birkleyn Mağaraları, Ziya Gökalp Müzesi ve Dicle Nehri bu bölgede ziyaret edeceğiniz yerler arasındadır.