Çanakkale-Bayraklı Baba

Türkiye'nin en çok ziyaret edilen ve en çok bilinen Bayraklı Baba, Çanakkale'de bulunan Gelibolu Limanı'nın Hamzakoy'a giden yolunda bulunmaktadır.

Bayraklarla donatılmış olan ayraklı Baba Türbesi, küçük bir bahçenin içinde bulunmaktadır. Ev sahibi olmak isteyenler ve diğer dilekler için gelenlerin akınına uğramaktadır. Etkileyici bir hikayesi de vardır burada yatan yatırın.

Gerçek adı Karacabey olan bu Türk askeri Osmanlı ordusunda Bayraktarlık yapmıştır. Karacabey bir savaşta elinde sancağı ile düşman askerler tarafından çevresi sarılır. Fakat Karacabey bayrak milletin namusudur düşüncesiyle ölmekten çok bayrağı vermemek için çabalamaktadır. Kaçacak bir yeri olmadığı için ve birçok asker arkadaşı o sırada şehit olduğu için ya ölecek ya da tutsak olacaktır. Bunları göze alan Karacabey sancağı palası ile küçük parçalara ayırara hepsini yutar. Ardından Allah nidalarıyla düşmana karşı koymaya çalışır ve o sırada vurulur. Sadece yaralanmıştır ve savaş Türk askerlerinin lehine dönmeye başlamıştır. Geriye kalan arkadaşları sayesinde kurtulur. Tekrar birliğine dönen Karacabey'e komutanı sancağı ne yaptığını sorar. Karacabey parçalara ayırarak yuttuğunu söyler. Tüm birlikteki arkadaşları ve komutanları Karacabey'in gerçekten vatansever, dürüst ve namuslu biri olduğunu bilir fakat akıl sır erdiremezler o sancağı nasıl yuttuğuna. Şüphe ile baktıkları Karacabey bu bakışları fark edince belindeki palayı çekerek karnını baştan aşağı keser. Midesindeki sancak parçaları görünür ve Karacabey bu durumu ispatlamanın ve kendini aklamanın onuruyla son sözlerini sarf eder. “'Vatan sağ olsun. Benim mezarımdan Türk Bayrağını eksik etmeyin; sonsuza dek başımda dalgalansın.”' sözleriyle hayata gözlerini yumar.

O dönemlerden bu güne hala başında bayrak dalgalanmaktadır Karcabey'in mezarında. Adı da buran gelir Bayraklı Baba'nın.

Konular