Nevşehir-Kapadokya Yeraltı Şehirleri

Yeraltı Şehirleri, Kapadokya'nın en enteresan görülmesi gerekli tarihi yapılarıdır.

Milyonlarca yıllık bir oluşum süreci sonunda şekillenen Kapadokya coğrafyasında, tüf kayaların oyulmaya müsait olması, insanların barınma, depolama ve de en çok savunma amaçlı bu şehirleri oluşturdukları bilinmektedir.

Roma ve Bizans döneminde geliştirilen yer altı şehirlerinin en önemlileri şöyledir, Derinkuyu, Kaymaklı, Özkonak, Mazı, Özlüce, Tatlarin yer altı şehirleridir.

Yer altı şehirlerinin yapısından ve kullanım amaçlarından bahsetmek gerekirse, yeraltı şehirleri özellikle Bizans İmparatorluğu döneminde Müslüman Araplar'ın akınlarından korunmak amacıyla kullanılmışlardır. En büyüğü olan Derinkuyu Yeraltı Şehrinde 20.000 kişi barınabilmektedir. Bu da yapıların ne denli komplike olduğu konusunda fikir vermektedir.

Birden fazla katlı olan yeraltı şehirlerinin ilk katı genellikle uzun süre sığınmalar düşünüldüğünde hayvanların barınması için kullanılmıştır, diğer katlarda erzak odaları, kilise, mutfak, tandır gibi yaşam üniteleri yer almaktadır.

Yeraltı şehirlerinde temel maksat savunma olduğu için her kat arasında ortası delik olan, bu deliğe takılan tahta parçası ile hareket ettirilen, kapı vazifesi gören kaya parçaları vardır. Bu delik sayesinde gelen davetsiz misafirleri görme ve delikten mızrak gibi aletlerle uzaklaştırma imkanıda vardır. Yine savunma maksatlı olarak katlar arası geçişlerde kullanılan tüneller alçak ve tek kişinin geçebileceği boyutlardadır.

Yeraltı şehirlerinin en merak edilen konularından bir taneside aydınlatmadır. Tüneller ve diğer bölümleri bezir yağını döküp yakmak ve aydınlatmak için küçük oyuklar yapılmıştır.

Yeraltı şehirlerinin en alt katlarına dahi indiğinizde soluduğunuz havada pek bir değişiklik yoktur. Yaşam alanları ana havalandırma deliği etrafına oyulmuştur, havalandırma sistemi harika bir şekilde çalışmaktadır.