Ağrı-Ağrı Dağı

Türkiye'nin en büyük dağı olan ve aynı zamanda volkanik bir özellik taşıyan Ağrı Dağı'nın %35'i Iğdır ilinde, %65'i ise Ağrı ilinde bulunmaktadır. Her mevsim zirvesindeki erimeyen karlarıyla ve ülkenin en büyük dağı olması sebebiyle tırmanışlar için çok cazip gelen Ağrı Dağı'nın 5137 metrelik Atatürk zirvesi ve 3898 metrelik İnönü zirvesi vardır.

Aynı zamanda Türkiye'nin en büyük buzulunun bulunduğu dağ, farklı dillerde birçok isme sahiptir. Ararat, Kuh-i Nuh, Cebel ül Haris bu isimlerden bazılarıdır. Ağrı Dağı'yla ilgili değişik bir fikir de ileri sürülmektedir. Büyük Tufan'dan sonra Nuh'un gemisinin Ağrı Dağı'na oturduğuna dair değişik bilgiler vardır. Fakat Kur'an-ı Kerim'de Nuh'un gemisinin Cudi Dağı'nda bulunduğu ifade edilmektedir.

Diğer taraftan Marco Polo'nun Ağrı Dağı'na hiçbir zaman çıkılamayacak bir yer olduğunu belirtmesinden sonra, 1829'da Frederik Von Parat'ın dağın zirvesine çıkmasıyla Ağrı Dağı'nda tırmanış yapılmaya başlanmıştır. Binlerce dağcının merakla gidip gördüğü ve tırmanışlar yaptığı Ağrı Dağı'na 1990 yılında tırmanma yasağı getirilmiştir. 1998 yılında ise bu yasak kalkmıştır. Hem tırmanışlar yapılan hem kayak merkezi olan hem de coğrafyamızın en güzel parçalarından biri olan Ağrı Dağı, her yönüyle görenleri etkisi altına almaktadır. Dağcılıkla yakından ilgileniyorsanız, yeni hedefiniz Ağrı Dağı eteklerinden zirveye ulaşmak olabilir. Bu arada Ağrı'nın gezilecek yerleri arasında; İshak Paşa Sarayı, Doğubeyazıt Kalesi, Keşişin Bahçesi, Meya Mağaraları ve Beyazıt Eski Camii bulunmaktadır. Keyifli bir Ağrı yolculuğu sizleri bekliyor.

Konular