Armutlu

Yola İstanbul'dan özel araçla çıkıyorsanız ya Eskihisar'dan Topçulara ya da körfezi dolaşarak Yalova'dan termal yönünde Çınarcık yoluna giriyoruz. Aslına bakarsanız İstanbul Yenikapı'dan direk seferle kısa ve konforlu yolculukla Armutluya ulaşma imkânı da var ama bir amacımız da detayları görerek çevreyi tanıyıp mukayese yapabilmek.
Termal yolunda denizi sağımıza alıp ilerliyoruz. İlk karşımıza çıkanlar çiçek seraları, bölgenin mümbit topraklarında yetişen Mayıs ayı ürünü enginar satıcıları oluyor. Bunları saksı ve kesme çiçek satanların albenili tezgâhları takip ediyor.
İlk durak Çınarcık Çin Seddi misali oluşmuş yazlıklar denizi karşılarına almış, sırtını ormana vermiş onar katlı apartmanlarla geçiliyor. Nüfus tabelası 9000 yazıyorsa da aldanmayın bir de yazın görün. Bu noktada Armutluya 34 km, Gemlik için 75 km yolunuz kalıyor.
Çınarcık ve Teşvikiye bitince evler apartmanlar da bitiyor. Artık yemyeşil bir doğa ile baş başasınız. Hele mevsim baharsa yoğun çiçek ve ot kokusu ciğerlerinize dolmaya başınızı döndürmeye başlıyor. Dahası değişik kuş sesleri içinde kendinizi Afrika'nın tropik ormanlarında sanabiliyorsunuz. Yaşlı çınarlar altında kurulu çay bahçelerinde toprağa basarak oturma imkânı zaman zaman bulunan mekânların bitiminde Şenköy'e geliyor ve ağızları açık bırakacak kadar görkemli bir çınarla karşılaşıyorsunuz. Üzerinde 3000 yaşında yazıyor. Gövde içi 36 metre kare olan alanda lokanta kurulu.
İşletmeci Yusuf Özdil "Türkiye'nin en yaşlı anıt çınarı işte budur diyor! Gövde dış çapı 30 metrenin üstünde, yabancı araştırmacılar gelip ölçüp biçtiler hatta "Türkiye'nin Yaşlı Çınarları" konulu hazırlanan kitap yazarları da geldiler" diye ekliyor. Yusuf Özdil ağacı beklerken içine kurduğu masalarda cız bız köfte servisi yapıyor! Ağaç çevresinde karaağaç, gürgen, ıhlamurlar arasında dağılmış Osmanlıdan kalma mezar taşları, sütun başları görülüyor, yoğun kuş korosu konseri hep duyuluyor. Eski bir Rum Köyü olan Engere denilen tepede Şenköy'ün evliyası Yaren Baba türbesine ziyarete gelenler de oluyor. Engere'nin şirin ve küçük kumsallı plajı eski yerleşim alanı olarak izlerini sürdürürken günümüzde kampçıların gözde mekânı olma özelliğini de sürdürüyor. Yazın çok kalabalık olan plajın 3 km uzağında kimsenin açıkta kalmayacağı pansiyonlar hizmet veriyor.
Bir başka yerleşim olan Esenköy'e gelirken rampa inişinde sahil köyünü bir çırpıda tepeden görüyorsunuz. Sapsarı renkli, kokulu çiçekleriyle Katırtırnakları, satılık villalar, denizin yoğun yosun kokusu aklınızı çeliyor. Bilgede Çamlıbel Tesisleri plaj+kafe, Alabalık Şelale, Bülbül Deresi et+mangal, lokantaları hizmet veriyor. Güzergâh boyunca Karadeniz sahillerine nispet yaparcasına dağdan, taştan yeşil fışkırıyor, denizle kucaklaşıyor. Burun deliklerini yakan doğanın parfüm kokulu yolu, motosiklet sürücüleri için ideal ortamı tatlı meyiller, inişli çıkışlı rampaları ile sürücüsüne keyif vererek sağlıyor.
Armutlu girişi öncesi Kaplıcalar mevkiinde, günübirlik aile banyoları, jakuziler, bay, bayan havuzlar, konforlu odalar, sağlık ünitesi, masaj, fizik tedavi ile hizmet veren Armutlu Kaplıcaları yer alıyor.
Tel no: 0(221)531 44 20
Bir başka tesis ise Kartal Resort
Tel no: 0(226) 531 47 77
Armutlu merkezinde yapım tarihi bilinmeyen fakat günümüze dek kullanıma olanak tanıyan antik taş Çarşı Köprüsü görülüyor. Geçmiş yıllarda şarapçılıkla uğraşan Rumların oturduğu bilinen yörede, günümüzde 24 ev koruma altına alınmış ve yenileme sonucu turizm amaçlı kullanımı projelendirilmiş. Armutlunun en uç noktası sayılan Bozburun mevkiinde yer alan bir başka anıt çınar görülesi heybete sahip bulunuyor. Selimiye bölgesi ise sahip olduğu Hıristiyanlık izleri taşıyan iki manastırı ile anılıyor.

NEREDE KALINIR ?
Armutlu'da gerek kaplıca otelleri gerekse de aile pansiyonları hizmet veriyor. Bunlar arasında Yalova'daki İhlas Armutlu Tatil Köyü, yüksek yatak kapasitesi ile konuklarını ağırlıyor. Armutlu - Gemlik arasında çeşitli oteller bulunuyor.