Çandarlı Körfezi

Antikçağda bir Helen boyu olan Aioilerin yerleştiği Ege Bölgesi'nin kıyı kesimi Aiolis adıyla anılıyor. Kuzeyde Bakırçay, güneyden Gediz ile sınırlanan bölge Çandarlı Körfezi'nin tamamı ile Foça sahillerini kapsıyor.
Sayısız koyun sıralandığı bu girintili çıkıntılı kıyılar Ege'nin en güzel deniz manzaralarının bir bölümü ile tarihsel değerleri birlikte sunuyor. Tarihsel kalıntılar yani antik Airol kentlerine ait örenyerleri ağır bir yağmaya uğramış ve geriye çok az şey kalmış. Ancak bu kentler kuruluş yerlerinin etkileyiciliği nedeniyle ziyareti hak ediyor.
Aiolis kıyılarını gezmek isteyenler Dikili'den itibaren kıyıyı izleyerek ya da Çanakkale İzmir yolundan Çandarlı yoluna saparak tura başlayabilir. Kıyıdan gelindiği takdirde Denizköy'den körfeze giriş yapılır.

Sonraki durak antik Pitane yerine kurulmuş olan Çandarlı beldesi. Denize bir boynuz gibi uzanan bir yarımada üzerindeki Çandarlı, çok iyi korunmuş bir Ceneviz kalesi ile dikkati çekiyor. Buradan önemli doğa alanı Bakırçay Deltası'nı görürsünüz. Anayola dönüldüğünde, Kazıkdağları köyünden kıyıya doğru, antik liman kenti Elaia'nın çok iyi durumdaki mendirek kalıntıları görülebilir. Bundan sonra kıyıdan ayrılarak Yunt Dağı eteklerinde, Közeler köyündeki, kıyıdakilerin aksine az yağmalanmış önemli Aigi kenti görülebilir. Kıyıya dönüldüğünde Yenişaktan'da Gryna, daha sonra da Myrina kentlerinin kalıntıları daha doğrusu bunların harika yerleri ziyaret edilir. Ağır sanayi bölgesi olmasına karşın kıyı kasabası havasındaki Aliağa'dan Nemrut Körfezi'ndeki zengin buluntuları ortaya çıkarılan Kyme'ye gidilir.
Bundan sonraki etap eski Rum taş evleriyle dolu dağ köyü Kazbeyli, sonra Yenifoça'dır. Yenifoça Foça arasındaki yol harika koylardan geçer. Tur Foça'da sona erer.

Yazı: Cüneyt Oğuztüzün