Mauritius Adaları

Mauritius adasında kokular arasında öylesine mest oluyorsunuz ki; dünyanın sonsuza kadar dönmesini diliyorsunuz içinizden. Afrika’nın ve Hint Okyanusu’nun tüm çekiciliğini alan bu adayı korumak ise mercan kayalıklarının görevi olmuş. Öyle ki; adanın çevresini saran mercan kayalıkları onu okyanusun azgın dalgalarından koruyor.

Gece bir başka gündüz başka güzel bu ada.Gündüzler rengarenk ama daha çok turkuvaz rengi. Mercan kayalıkları iIe adanın arasında bulunan masmavi deniz adeta bir akvaryumu andırıyor ve kumsalında uzananları derin bir maviye çağırıyor. Denizin çağrısına uymamak imkansız…

Tarihine bakıldığında ise neredeyse kimselere yar olmayan Mauritius belki de bu özelliği ile daha fazla çekici hale gelmiş.

Kimselere yar olmamanın ne anlma geldiği adanın üzerinde yaşayan toplulukların tarihi incelendiğinde ortaya çıkıyor. Örneğin; ilk olarak Arap Denizciler gelmişler bu küçücük ada, Mauritius’a. O dönemdeki adı Dina Arobi olan Mauritius ile pek de ilgilenmemiş bu sömürgeciler. Yani Araplar adayı ele geçirmek dışında pek umursamamışlar. Portekiz’li denizcilerin Mauritius’u keşfetmesiyle birlikte adada canlanma hissedilmiş. Portekiz’liler Mauritius’a Kuğu Adası adını vermişler. Bunu takip eden yıllarda Portekiz’li denizci Pedro Mascarenhas üç adaya kendi adını vermiş. Bu adlar; Reunion, Mauritius ve Rodriques olmuş.
1598 yılında ise Hollanda’lılar keşfetmişler adayı. Felemenk Valisi Naasau kontu Maurice’un şerefine adanın adı Mauritius olarak değiştirilmiş. Ada şimdiki adını böylece almış. Hatta bu haliyle bir türlü doymak bilmeyen izlenimini veriyor Mauritius ama onun doymazlığı yönetimler ve ismiyle ilgili sadece…

1715 yılında Bourbon adasını ele geçiren Fransız’lar kardeş adayı da ele geçirerek adaya, İle-de-France adını vermişler ancak daha sonra Hindistan yolu üzerinde olan ada İngilizlere bırakılmış. 1814 yılında tekrar Mauritius adını almış ada. Mauritius, 1968 yılında tam bağımsızlığınıa kavuşmuş. Bağımsızlıktan 24 yıl sonra 12 Mart 1992 yılında ise Mauritius Cumhuriyeti kurulmuş. Mauritius adası tarihi boyunca birçok ülkenin egemenliğine girmiş ancak şimdi üzerinde bu küçük adada, Hintliler, Afrikalılar, Çinliler, Fransızlar yaşıyorlar hem de barış içinde. Umarız bir daha adını değiştirmek zorunda kalmaz Mauritius. Çünkü bu isim adanın o çekici haline çok uyuyor.

Bağımsızlığını kazanan her sömürge ülkesi gibi geçim kaynaklarını araştırmış ada halkı. Belki yeryüzündeki konumu nedeniyle turizm adanın en önemli gelir kaynaklarından biri haline gelmiş zamanla

Mauritius ve doğa

Mauritius, kirlenmemiş ve kilometrelerce uzanan plajları, ince gümüşi kumu, türkuaz gölleri(Lagun) çevreleyen hindistan cevizi ağaçlıkları ve mercan kayalıklarının cevrelediği denizi ile muhteşem. Mauritius lagünleri ve plajları dünyanın en iyileri arasında yer alıyor. Yaklaşık 1860 km2’lik alanı ile ada 300 km2’lik bir mercan bahçesi içinde bulunuyor.

Mercan kayalıkları ve plajlar arasındaki sığ kayalardaki doğal güzellikleri, olağanüstü bir sualtı yaşantısı Mauritius’u ayrıca çekici kılıyor. Bu güzelliklere doğanın yapısını bozmayan oteller de eklenince dünyanın neresinde olursanız olun bu ada sizi bekliyor…

Mauritius’a gelen göçmenler kendi mutfaklarını getirmişler bunun sonucunda adada dünyanın en seçkin mutfak örnekleri bunabiliyor. Aynı zamanda bu mutfaklar arasında Melezlerin ve Afrikalı Malagalı esirlerin getirmiş oldukları mutfakların eseri olarak Keol mutfağı da tadılabilir.

Yani otellerin kumsalları, mimari yapıları kadar mutfakları da çekici.
Hint Okyanusu’nda Durban’a(Güney Afrika) yaklaşık 2 bin km ve Doğu Madagaskar’a 750 km mesafede bulunan Mauritius, bölgenin tüm Mascarene adaları gibi volkanik bir ada. 61 km uzunluğunda, 47 km eninde, 1865 km2’lik bir alana sahip. Hemen hemen tamamı mercan kayalıklardan oluşan 160 km’lik kıyı şeridi dağlarla çevrili.

Adada yağmurlu ve kuru olmak üzere iki iklim var. Yağmur ancak daha çok yazın yağıyor.

Adanın en serin ayları Temmuz ve Ağustos ve buaylarda ortalama sıcaklık 24 derece. En sıcak aylar ise Aralık ve Şubat. Bu aylarda adanın başkenti Port Louis’de ortalama sıcaklık 29 derece.
Mauritius’da deniz suyu sıcaklığı her zaman 25 derece olduğu için her mevsim denize girilebiliyor.

Mauritius’un bir milyonu aşkın nüfusun üçte ikisini Hintliler oluşturuyor. Nüfusun, 640 bini Hindu, 160 bini ise müslüman. Karışık nesilden olan Kreol’lerin sıyısı 300 bin civarında. Adada. yaklaşık 30 bin Çinli ve çoğu Fransız kökenli 8 bin beyaz yaşıyor.

Mauritius’da yaşayanların çoğu tam üç dil konuşuyor. Hatta bazıları beş dil biliyor. Kreol dili ise tüm Mauritius’lar tarafından anlaşılıyor. Bu adada hemen herkes Fransızca anlıyor ve konuşuyor. İngilizce ise daha az kişi tarafından biliniyor.

Aşkın, Sega dansın, güneşin, rengarenk kuşların ve volkanik taşların adası Mauritius. Afrika Kıtasının doğusunda, Hint Okyanusu’nun ortasında küçük ama yaşamıyla olağanüstü bir ada.

Gezilecek yerler
Sir Seewoosagur Ramgoolam Botanik Bahçesi Mauritius’un en gözde yerlerinden. Dünyanın her yerinden gelen yizbinlerce turist bu bahçeyi mutlaka ziyaret ediyor. Dev nilüferler, papatyalar, devasa ağaçlar arasında yapılan gezi saatlerce sürüyor çünkü bu botanik bahçesi dünyanın üçüncü büyük botanik parkı.

Doğal tarih müzesi, adanın tarihinin gerçekten çok karmaşık olması nedeniyle mutlaka gezilmesi gereken bir yer.
Çin Mahallesi ise dünyanın hemen tüm ülkelerinde nasılsa bu adada da öyle ama yemekleri, insanları ve ilişikileriyle ilgi çekici bir yer.
Port Louis pazarı, adanın başkenti Port Louis pazarı Madagaskar esintilerinin tüm izlerinin bulunabileceği bir mekan. Tekstili oldukça gelişmiş olan Mauritius’da masa örtüleri, elbiseler, bluzlar madagaskar desenleri ile bezeli. Mercan kayalıkları ile çevrili adada tabii ki mercan takılar da gözde.

Ulaşım
Türkiye’den Mauritius’a gitmek için Emirates Havayollarını aramanız yeterli. Tel: 0 (212) 293 50 50. Mauritius Türk vatandaşlarına vize uygulamıyor. Ancak pasaportunuzun 6 aylık süresi bulunmalı.