Rize'de yürüyüş turları

Rize’nin bugünkü adını nereden aldığı konusunda farklı söylentiler var. Bir rivayete göre; İlk Çağ’da Pontus Krallığı’nın yönetimine giren bölgeye, Yunanca’da pirinç anlamına gelen “Rhisos” ya da Rumca’da dağ eteği anlamına gelen “Rhiza” adı verilmiş. Bu isim, zamanla değişime uğrayarak bugünkü şeklini almış. Bir diğer rivayet ise; Osmanlıca’da kırıntı, döküntü anlamına gelen “Rize” kelimesinin bu kente adını verdiğine dair.

Bu tipik Karadeniz şehrine yolu düşenler, 16. yüzyıla tarihlenen İslam Paşa Camii ile Ceneviz Kalesi’nin kalıntıları mutlaka görülmeli.

Karadeniz’in en iyi çayı buradan çıkıyor. Rize’nin güneyindeki dağlarda kurulu, Anzer balı sayesinde tanınan Anzer Köyü aynı zamanda botanik özelliği ve yürüyüşlere elverişliliği açısından hoş bir mekan. Anzer ve İkizdere Yaylaları arasındaki İkizdere Kanyonu planörcüler için önemli bir nokta. Aynı zamanda, buradan yöreyi kuşbakışı seyretmek mümkün. Rize’nin yanındaki Çayeli, Pazar, Ardeşen, Of ve Fındıklı kasabalarının hepsi astropikal iklimin kesif yeşilliklerinin ve geleneksel dağ evlerinin hakim olduğu yerler. Çamburnu sahili çam ağaçları, göç ederken burada duraklayan pek çok kuş çeşidi ile dinlenmek ve fotoğraf çekmek için çok hoş bir alan.

Deniz seviyesinden yaklaşık 1500-2000 metre yükseklikteki yaylalar, hem doğa yürüyüşleri hem de bisiklet turları için mükemmel parkurlar oluşturuyor.

MAKREVİS MAHALLESİ (KONAKLAR)
Adından da anlaşılacağı gibi konaklarıyla ünlü bir mahalle. Evler ormanlarla kaplı dik bir dağın yamacında. Konakların bir kısmı kesme taştan, bir kısmı da ahşaptan yapılmış. 1880-1914 yıllarında inşa edilen evler içinde en görkemlisi Tarakçıoğlu Evi.
Rize, Karadeniz’in en önemli çay üretim merkezi. Bölgenin en iyi çayı buradan çıkıyor. Dolayısıyla, çay gündelik yaşamın vazgeçilmez bir parçası. Yöreden, Rizelilerin büyük bir hünerle demledikleri çayın tadına bakmadan sakın ayrılmayın!

FIRTINA DERESİ
Fırtına Deresi, Kaçkarların Karadeniz’e bakan yamaçlarındaki derelerin birleşmesi ile oluşmuş bir doğa harikası. Ardeşen’in yaklaşık 2 km batısında Karadeniz’e dökülen Fırtına Deresi, 57 km uzunluğunda. Çay bahçelerinin içinden geçen, üzeri kemer köprülerle süslü Fırtına Deresi, raftinge çok elverişli parkurlara sahip.

Parkur: Çamlıhemşin’in yaklaşık 1 km güneyinden parkura başlamak mümkün.
5. kilometrede bulunan iri kayalara dikkat etmelisiniz. 7., 8. ve 9. kilometrede tehlikeli geçişler var. 12. kilometrede batı yönünde kalan yamaçtaki Duygulu Şelalesi yöreye ayrı bir güzellik katıyor. Yaklaşık 23 km süren parkur boyunca derenin yatağı çok taşlı. Burada suyun debisine göre 3, 4 ve 5 zorluk derecesinde yerler bulunuyor. Fırtına Deresi Karadeniz’e dökülmeden önce, uygun bir yerde parkuru bitirmeniz gerekiyor. Aşırı yağmurlarda dikkatli olunmalı!

SPORTİF AKTİVİTELER
Rize, yaylaları ve sarp dağları ile doğa yürüyüşü ve dağcılığa, coşkun nehirleri ile kano ve raftinge, 2400-3000 metre yükseklikte bulunan Buzulyalağı ve Moren gölleriyle balıkçılığa elverişli bir coğrafyaya sahip. Kaçkar, hızlı akışlı akarsuların kaynağı. Bunların en önemlileri; Çamlıhemşin’ den Ardeşen’ e doğru akıp, denize dökülen Fırtına Deresi, Taşlıdere ve İyidere.

RİZE YAYLALARI
Kaçkarların eteklerinde; Çamlıhemşin, Hemşin ve İkizdere ilçelerinde yer alan yaylalar, iyi korunmuş özgün mimarili evleriyle bulutların ötesinde bir hayat sunuyor. Bu yaylalardan Ayder, Aşağı-Yukarı Kavron ve Anzer turizm merkezi ilan edilmiş. Yaylalar özellikle yaz aylarında yerli ve yabancı turistlerin akınına uğruyor.

YÜRÜYÜŞ TURLARI
Çamlıhemşin, dağ yürüyüşçülerinin en gözde parkurlarından biri. Çamlıhemşin’de grup ya da yerel rehberle, katırlı ya da katırsız, çadırlı ya da pansiyon konaklamalı yürüyüş turları düzenlemek mümkün. Verçenik’ten Altıparmak Dağı’na kadar kuş uçuşu 70-80 kilometrelik alanda sayısız yürüyüş güzergahı oluşturabilirsiniz. Bazen günlerce oyalanıp havanın açılmasını beklemek gerekebiliyor. Hazırlıklı gelmekte yarar var.
Fırtına Havzası, üst bölümlerinde Ayder ve Çat havzası olmak üzere ikiye ayrılıyor. Bu havzaların daha üst kesimlerinde Ayder, Aşağı ve Yukarı Kavran, Palavit, Aşağı ve Yukarı Ceymakcur, Hazindak, Pokut, Tirovit ve Balakçur yaylaları bulunuyor. Verçenik’ten Altıparmak Dağı’na kadar kuş uçuşu 70-80 kilometrelik alanda sayısız yürüyüş güzergahı oluşturulabilir.

HAZİNDAĞ YAYLASI
Doğu Karadeniz dağlarının en güzel yaylalarından. Bir tarafı Ayder diğer tarafı Palovit Vadisi olan bir sırtın üstünde kurulu, ulaşılması biraz zor. Bu zorluk yaylanın korunmasını sağlıyor. Sadece yayan olarak ulaşılıyor. Ne güzel ki hala araba yolu yok.

İKİZDERE-ANZER (BALLIKÖY) YAYLASI
Anzer Yaylası, Rize’nin İkizdere ilçesinin 39 km güneyinde yer alıyor. İkizdere-Dereköy arası yolun 4 kilometresi asfalt, 25 kilometresi ham toprak. Yaz aylarında bu yolda dolmuşlar çalışıyor. 3.000 m rakımlı yaylada alt yapı hizmetleri tamamlanmış durumda. PTT, bakkal, kasap, fırın, manav, kır kahvesi ve lokantalar ziyaretçilere hizmet veriyor. Çok sayıda hastalığa şifa verdiğini inanılan ünlü Anzer Balı bu yaylada üretiliyor.

İKİZDERE - ÇAĞIRANKAYA YAYLASI
Çağırankaya Yaylası, Rize’nin İkizdere İlçesinin 25 km doğusunda. Yaz aylarında dolmuşlarla gidilebilen yaylaya güzel manzaralı toprak yolla ulaşılıyor. 3200 m rakımlı Çağırankaya Yaylası, adını yaylanın çevresindeki dik yamaçlı kaya ve uçurumların ses yankısı oluşturmasından almış. Elektrik ve telefon gibi altyapıya sahip olan Çağırankaya Yaylası’nda, bakkal, kasap ve kır kahvesi de bulunuyor. İkizdere Şelalesi, bölgenin önemli doğal güzellklerinden biri.


Konular