Milli Parklar // BURSA
Genel Bilgiler..
İli : BURSA
Adı : ULUDAĞ MİLLİ PARKI
Kuruluşu : 1961
Alanı : 12.732 ha.
Konumu :
Marmara Bölgesi’nde, Bursa ili sınırları içerisinde yer almaktadır.
Ulaşım :
Bursa’dan 34 km’lik yaz-kış açık kara yolu ile veya teleferikle 20 dakikada Sarıalan’a çıkılarak, oradan da minibüslerle oteller bölgesine ulaşılır. Özel helikopter servisi ile İstanbul’dan 25 dakikada milli parka varılabilir.
Kaynak Değerleri :
Yer kürenin derinliklerinden gelen mağmanın kırıklar ve çatlaklar boyunca yeryüzüne doğru yükselmesi ve katılaşması sonunda meydana gelen Uludağ’ın jeolojik yapısını genellikle iç püskürük granit kayaçları oluşturmaktadır. Dağın bugünkü şeklini kazanması, tektonik hareketler ve farklı aşınma etkisiyle oluşmuş-tur. Bursa ovasına kısa mesafede ve 2543 metre yükseklikte olan Uludağ, Marmara Bölgesi’nin en yüksek noktasıdır. Aras Çağlayanı ve doruklarda görülen buzul izleri Uludağ’ın jeomorfolojik yapısının ilgi çekici özellikleridir.
Milli parkın bir başka özelliği de, Bursa Ovası’ndan Uludağ’ın doruklarına doğru değişen bitki topluluklarının meydana getirdiği orman kuşaklarıdır. Botanik bilimci Mayer’ın bitki kuşaklarını muhtelif yüksekliklerde karakterize etmesi bakımından dünya ormancılık literatüründe özel bir önemi vardır.
Milli parkın elverişli tabiat şartları ayı, kurt, çakal, tilki, karaca, geyik, tavşan, domuz, keklik, yabani güvercin, akbaba, kartal, çaylak, bülbül ve çalıkuşu gibi hayvanların yaşamasına ve çoğalmasına imkan vermektedir.
Aralık-Mayıs ayları boyunca Uludağ karla örtülüdür. 3.95 cm.’ye varan kar kalınlığı, kar kalitesi ile Uludağ kayak yapmaya son derece elverişli olup, Türkiye’nin en önemli kış sporları merkezidir.
Görünecek Yerler :
Çobankaya, Sarıalan ve Kirazlıyayla günü-birlik kullanım alanları milli parkın farklı peyzaj değerlerini, Çobankaya mevkiindeki “Bakacak Manzara Seyir Terası” ise daha geniş bir perspektifte peyzaj değerlerini , Bursa Ovası’nı ve kent gelişimini ziyaretçilere sunar.
Mevcut Hizmetler :
Milli park sahası içerisinde “oteller bölgesi” diye adlandırılan mevki ziyaretçilere kış aktivitelerinden kayak imkanı sunarken, Sarıalan, Çobankaya ve Kirazlıyayla mevkileri kamp ve günübirlik kullanımlar için düzenlenmiş sahalardır.
Konaklama :
Sarıalan mevkiinde baraka, bungalow ve çadır ile kamp yapma imkanı sağlanmakta, oteller bölgesinde ise gerek kamu, gerekse özel işletmelere ait oteller ve misafirhanelerde konaklama imkanı bulunmaktadır. Ayrıca Çobankaya mevkiinde yalnızca çadırla kamp yapılabilmektedir.
İrtibat :
Çevre ve Orman Bakanlığı
Bursa Çevre Orman İl Müdürlüğü : 0 224 2417203
Bursa DKMP Şube Müdürlüğü : 0 224 211 1818
milliparklar.gov.tr
Konular
- Balıkesir-Palata Çeşmesi
- Balıkesir-Bandırma Arkeoloji Müzesi
- Balıkesir-Antandros Antik Kenti
- Balıkesir-Hasan Boğuldu Göleti
- Balıkesir-Agios Yannis Kilisesi
- Balıkesir-Ayvalık Evleri Taş Binaları
- Balıkesir-Aya Athanasiu Kilisesi
- Balıkesir-Alacaoluk Kalesi
- Balıkesir-Manastır Plajı
- Balıkesir-Sarımsaklı Kurugöl
- Balıkesir-Yazören Mağarası
- Balıkesir-Cunda Adası
- Balıkesir-Kozak Yaylası
- Balıkesir-Hacı Bayram Camii
- Balıkesir-Gönen Kaplıcaları
- Balıkesir-Deliklitaş
- Balıkesir-Balıkesir Saat Kulesi
- Balıkesir-Ortunç Koyu
- Balıkesir-Şahinderesi Kanyonu
- Balıkesir-Kyzikos Antik Kenti
- Balıkesir-Kyzikos Antik Kenti
- Balıkesir-Tımarhane Adası
- Balıkesir-Zağnos Paşa Camii
- Balıkesir-Hisaralan Kaplıcaları
- Balıkesir-Ayvalık Adaları
- Balıkesir-Şifalı Su Plajı
- Balıkesir-Pamukçu Kaplıcaları
- Balıkesir-Cunda Adası Despot Evi
- Balıkesir-Paşalimanı Adası
- Balıkesir-Patricia Koyu