Milli Parklar // RİZE
Genel Bilgiler..
İli : RİZE
Adı : KAÇKAR DAĞLARI MİLLİ PARKI
Kuruluşu : 1994
Alanı : 51.550 ha.
Konumu :
Rize ili, Çamlıhemşin ilçesi sınırları içerisinde yer almaktadır.
Ulaşım :
Milli parka Çamlıhemşin ilçesinden 16 km’lik bir karayolu ile ulaşılmaktadır.
Kaynak Değerleri :
Kaçkar Dağları’nı batıdan Fırtına Deresi, kuzeyden ve doğudan Hemşin Deresi çevreler. Bu vadiler zengin bir floraya sahiptir. Bitki örtüsü kolşik flora özelliğinde olup, gerek alt flora, gerekse üst flora endemik türler içermektedir. Türkiye’de Rhododendron’ların 3000 m’ye ulaştığı tek yer burasıdır.
Ülkemizde Pleistosen’e ait buzul izleriyle beraber, aktüel buzullaşmanın birlikte görüldüğü ender yerlerden birisi de Kaçkar Dağları’dır. Bu sahada birçok buzulla birlikte, buzul gölleri, buzul vadileri, sirkler ve morenler bulunmaktadır.
Genel olarak granit ve granitik kayaçlardan meydana gelen jeolojik yapı üzerinde Alp Orojenezi'nin derin etkileri görülmektedir.
Fauna açısından da zengin olan Kaçkar Dağları’nda yaban keçisi, kurt, ayı, domuz, tilki, geyik, sansar, çakal, kuşlardan sülün, kartal, doğan, atmaca, şahin, yaban tavuğu vb. yaban hayvanları bulunmaktadır.
Her yıl Nisan ve Mayıs aylarında Karadeniz'den ayrılarak Hemşin, Fırtına ve Çağlayan dereleri boyunca sadece yumurta bırakmak için seyahat eden deniz alalarının derelerdeki üreme faaliyetlerini görmek ve izlemek dikkate değer bir olaydır. Her yıl yumurtalarını söz konusu derelerin aynı yerlerine bırakan deniz alaları Ağustos ve Eylül aylarında tekrar denize dönmektedirler.
Kaçkar Dağları’nda yükseltinin kısa mesafelerde artması yaylacılık etkinliklerine bağlı bir takım geçici yerleşmelerin de kurulmasına doğrudan etkili olmuştur. Ülkemizin önemli zirvelerinden birisine sahip olan Kaçkar Dağları’nda aktüel buzullaşmanın ve diğer doğal değerlerin zenginliği dağcıları, turistleri ve bilim çevrelerini buraya çekmiştir.
Görünecek Yerler :
Başta Fırtına Deresi ve Hemşin Deresi olmak üzere; bitki çeşitliliği ve zenginliği ile fauna çeşitliliğinin yoğunlaştığı bütün vadiler görülmeye değer niteliktedir. Fırtana Deresi Vadisi’nde yer alan Zilkale Harabeleri kültürel açıdan önemli bir değer taşır. Aynı zamanda yörenin sosyal, kültürel ve ekonomik mekansal görüntüsünü sergileyen yayla yerleşimleri hem doğaya uyumu, hem de mimari değerleri ile ziyaretçileri etkileyici özellikler taşımaktadır. Bu yayla yerleşimlerinin başlıcaları Ayder Yaylası ve kaplıcalarıdır.
Mevcut Hizmetler :
Ayder Yaylası yerleşim alanı yakınında günübirlik kullanıma yönelik hizmet sunan düzenlenmiş saha mevcuttur. Milli park ayrıca doğa yürüyüş sporuna uygun topografyası ile dağcılık faaliyetlerine olanak sağlamaktadır.
Konaklama :
Milli parkın, Çamlıhemşin ilçesi, Ayder Yaylası başta olmak üzere yayla yerleşim alanlarının bazı bölümlerinde kontrollü olarak çadır ile konaklama yapılabilmektedir.
İrtibat :
Çevre ve Orman Bakanlığı
Rize Çevre Orman İl Müdürlüğü : 0 464 2135547
Rize DKMP Şube Müdürlüğü : 0 464-2130557
milliparklar.gov.tr
Konular
- Balıkesir-Hasan Boğuldu Göleti
- Balıkesir-Agios Yannis Kilisesi
- Balıkesir-Ayvalık Evleri Taş Binaları
- Balıkesir-Aya Athanasiu Kilisesi
- Balıkesir-Alacaoluk Kalesi
- Balıkesir-Manastır Plajı
- Balıkesir-Sarımsaklı Kurugöl
- Balıkesir-Yazören Mağarası
- Balıkesir-Cunda Adası
- Balıkesir-Kozak Yaylası
- Balıkesir-Hacı Bayram Camii
- Balıkesir-Gönen Kaplıcaları
- Balıkesir-Deliklitaş
- Balıkesir-Balıkesir Saat Kulesi
- Balıkesir-Ortunç Koyu
- Balıkesir-Şahinderesi Kanyonu
- Balıkesir-Kyzikos Antik Kenti
- Balıkesir-Kyzikos Antik Kenti
- Balıkesir-Tımarhane Adası
- Balıkesir-Zağnos Paşa Camii
- Balıkesir-Hisaralan Kaplıcaları
- Balıkesir-Ayvalık Adaları
- Balıkesir-Şifalı Su Plajı
- Balıkesir-Pamukçu Kaplıcaları
- Balıkesir-Cunda Adası Despot Evi
- Balıkesir-Paşalimanı Adası
- Balıkesir-Patricia Koyu
- Balıkesir-Sarımsaklı Plajı
- Balıkesir-Gönen Mozaik Müzesi
- Balıkesir-Taksiyarhis Kilisesi