Şimdi Karadeniz zamanı

Doğu Karadeniz'de doğal ve ekonomik nitelikleri yanında sosyal bir olgu olarak da önem taşıyan yaylacılık, çok uzun yıllardır süregelen bir gelenek haline dönüştü.

Yöre kültüründe bu geleneğin en belirgin özelliği olan ve uzun yıllardır yapılan yayla şenlikleri, bu yıl yaylaları yine şenlendirecek.

Bazılarının ulusal nitelik taşıdığı yayla şenliklerine katılan binlerce insan, kadınlı erkekli, el ele, birlik ve beraberlik içerisinde horon halkaları oluşturup kemençe, davul ve zurna eşliğinde saatlerce horon oynamanın tadını çıkartıyor. Artvin, Rize, Trabzon, Gümüşhane, Bayburt, Giresun ve Ordu'da bulunan 2 bini aşkın irili-ufaklı yaylanın yaklaşık 150'sinde eylül ayı sonuna kadar yayla şenliği ve festival yapılacak. Doğu Karadeniz'de bu yıl yapılması planlanan yayla şenliklerinden bazıları şöyle:

Gümüşhane: Ayazma Yayla Şenliği, Dörtkonak Köyü Şenliği, Kadırga Yayla Şenliği, Kazıkbeli Yayla Şenliği, Zigana Dağı Şenliği, Kuşburnu Pestil Turizm Festivali, Alitaşı Tuzlam Şenlikleri

Artvin: Murgul Boğa Güreşleri, Artvin Kafkasör Kültür ve Sanat Festivali, Aydın Köyü Yayla Şenliği, Arhavi Kültür ve Sanat Festivali, Ardanuç Karakucak Güreşleri, Şavşat Sahara Şenlikleri, Salikvan Yayla Şenlikleri, Yusufeli Geleneksel Karakucak Güreşleri Giresun: Uluslararası Karadeniz Giresun Aksu Festivali, Çıkrıkkapı Yayla Şenliği, Kümbet Yayla Şenliği, Bektaş Yayla Şenliği, Çamoluk Festivali.

Trabzon: Hıdırnebi Yayla Şenliği, Kadırga Yaylası Şenliği, Alaca Yaylası Şenliği, Sis Dağı Şenlikleri, Kaldırım Yaylası Şenliği, Sanasitka Şenliği, Kuşmer Yaylası Şenliği, Sürmene Kültür ve Turizm Şenliği, Ağa Konağı Şenliği, Yayla Ortası Şenliği, Karadağ Serda Şenliği, Honefter Şenliği, Yeşilyurt-Yılantaş Kültür ve Sanat Etkinlikleri Festivali, Çoban Derneği Şenliği, İzmiş Şenliği, Sivri Şenliği, Kadıralak Yayla Şenliği, Karaabdal Halk Şenliği.

Bayburt: Dede Korkut Şenlikleri, Soğanlı Yayla Şenliği, Kopuz Köyü Yayla Şenliği.

Rize: Ayder Yayla Şenliği, İkizdere Dağ Horozu Şenlikleri, Anzer Bal ve Yayla Şenlikleri, Güneyce Varda Şenlikleri, Güneysu Handüzü Yayla Şenlikleri, Ardeşen Golazeno Kültür Şenliği, Rize Dağcılık ve Turizm Şenliği.

Ordu: Korgan Yaylası Yağlı Pehlivan Güreşleri Ve Orman Gülü Şenlikleri, Kumru Düz Oba Yayla Şenlikleri, Aybastı Perşembe Yaylası Şenlikleri, Geleneksel Çambaşı Yayla Şenliği.


Konular