Paritedeki oynama turizmdeki geliri 1 milyar $ törpüleyecek

Avrupa'daki kriz, gelirlerinin % 60'ını euro ile elde eden turizmcilerin hesaplarını bozdu. Gelir % 15 eriyecek

Kasım ayından bu yana Türk Lirası karşısında yüzde 16 değer kaybeden euro turizmcilerin de hesabını bozdu. Bir yıl öncesinden yabancı acentalarla kontrat imzalayan ve kuru belli bir orandan sabitleyen turizmciler eurodaki düşüşle birlikte bu sene yüzde 15'e yakın gelir kaybı bekliyor. Geçtiğimiz yıl acentalara verdikleri fiyatlarda euroyu 2.2 TL ortalamasından veren turizmciler kurun 1.9 TL seviyelerine kadar gerilemesiyle gelirlerde düşüş yaşayacak.

Turizm Yatırımcıları Derneği (TYD) tarafından yapılan araştırmada euro/dolar paritesinin 1.25 civarında seyretmesi nedeniyle 2009 yılına göre turizm gelirlerinde yüzde 10 düşüş yaşanacağına bunun da gelirlerde pariteden kaynaklanan 1 milyar dolarlık bir gerilemeyi işaret ettiğine vurgu yapıldı.

Turizm gelirlerinin yüzde 60'ın euro ile çalışılan Avrupa pazarı, yüzde 40'ı ise dolar kuru üzerinden Rusya ve Ortadoğu ülkelerinden oluşuyor. Bazı turizmciler kur farkından etkilenmemek için ileriye dönük döviz satın alma (forward) işlemlerine başvuruyor. Düşen euro pazarı yerine çalışılan dolar ile çalışılan Rusya ve Ortadoğu ile değer kazanan TL ile birlikte Türk pazarına yönelen işletmeler de var.

'Bu sene kâr edemeyeceğiz'
Oya Narin- Martı Otelleri Yön Kur. Üyesi: Kur farkı her zaman yaşadığımız şeyler. Forward işlemleriyle kur riskini azaltıyoruz.
Ahmet Akbalık-Ela Quality Resort Yön Kur. Başk. Kura müdahale olmazsa turizmde kar kalmayacak. Şu anda gelir kaybımız yüzde 15.
Zeynep Silahtaroğlu- Lykia Otelleri Yön. Kur. Üyesi: TL ve dolar pazarındaki turiste yöneliyoruz
Hüseyin Baraner - Avrupa Türkiye Turizm Konseyi Başkanı: Tesisler bu sene 15 gelir kaybı bekliyor.


Konular