İstanbul-Kapalıçarşı

Kapalıçarşı’nın Beyazıt Kapısı’ndan başlayıp, Nuruosmaniye Kapısına kadar uzanan Ana Cadde Kalpakçılar Caddesi’nin üzeri 15 kurşun kaplı kubbe ile kapatılmış. Eskiden bu caddede kalpak satılırmış. Bütün caddelerin ve sokakların isimleri böyle satılan ve yapılan işe göre adlandırılmış. Terlikçiler sokakta; terlik, Yorgancılar sokakta; yorgan satılırmış.

Kapalıçarşı’nın tarihi çok eskilere dayanıyor. Fatih Sultan Mehmet İstanbul’u fethettikten sonra Ayasofya’yı camiye çeviriyor. Burasının bakımını ve onarımını finanse etmek için Bedestenleri yaptırıyor. İlk önce bir vakıf olarak kurulan bu bedestenler Kapalıçarşı’nın temelini oluşturuyor. Bedestenler ilk başta ayrı ayrı yapılmış ve aralarındaki sokaklar asmalarla kaplıymış, daha sonra bezlerle kaplanmış. Kanuni Sultan Süleyman zamanında büyük bir ahşap çarşı yaptırılmış ve tarih içinde gelişerek bugünkü halini almış.

1894 yılındaki büyük İstanbul depreminde yerle bir olan Kapalıçarşı, 2 yıl sonra Padişah Abdülhamit’in talimatıyla onarılıyor.

İstanbul’da ne kadar büyük AVM açılırsa açılsın Kapalıçarşı tarihi dokusu, renkli, canlı ve benzersiz havasıyla her zaman cazibe merkezi olarak kalıyor, yüzyıllardır, hep ayakta, hep yaşıyor.