Antalya-Phaselis Antik Kenti

Phaselis Antik Kenti yeni yapılan Antalya – Finike karayolunun 58. kilometresinde bulunmaktadır. Antalya'ya 35 kilometre mesafede Tekirova'da yer alan antik kent Kemer'e 15 km uzaklıktadır. Phaselis Antik Kenti ‘nin yolu tamamen asfalt olup ayrıca buraya deniz yoluyla da ulaşmak mümkündür.

Phaselis (Faselis)Antik Kenti'nin önemi zengin bir tarihi geçmişe sahip olmasından dolayıdır. Şehrin M.Ö. 690 yılında Lokios tarafından kurulduğu söylenir. Phaselis'in Mopsos tarafından da kurulduğu ileri sürülse de Mopsos M.Ö. 690 yılından daha önce yaşadığı için, bu iddianın doğru olması mümkün görünmemektedir.

Antik dönem uzmanları Faselis Antik Kenti ‘ni yüksek ve rüzgarlı bir belde olarak tanımlasalar da, şehrin deniz seviyesinden yüksekliği 20 metreyi geçmez. Antik kentin arkasındaki dağların birden bire yükselmesi bu imajı vermektedir. Ayrıca bu dağların yüksek yamaçları çok rüzgar aldığından dolayı bu olgunun şehre de uyarlandığı düşünülmüştür.

Phaselis'te yapılan çalışmalarla gün yüzüne çıkan kalıntıların büyük bir bölümü Roma döneminden kalanlardır. Bu kalıntılar arasında; liman, kale duvarları, Zeus Mabedi, Kral Antonius Caravella yolu, ayrıca yirmi sıralı tiyatro yer almaktadır. Yarım adanın boyun kısmını kaplayan cadde muhteşemdir. Bu cadde güney limanından başlayıp şehrin kapısına kadar uzanır. Bu caddenin genişliğinden ve kısalığından dolayı zaman zaman stadyum olarak kullanıldığı düşünğlmektedir. Çünkü tarih Faselis'le ilgili yazılarda iki önemli atletizm karşılaşmasının yapıldığını yazmaktadır.

Limanda dikdörtgen agora vardır ve buradaki taşlarda Hadrian için yazılar bulunsa da ancak okunamayacak kadar tahrip olmuşlardır. Agora'nın yanında iki tapınak bulunmaktadır. Bir tanesi Phaselis için çok önemli bir tanrı olan “'Athena Polias”' adına yaptırılmıştır. Diğeri ise Heista ve Hermes adına olanlardır.

Şehir suyu kuzeydeki su kemerleri ile sağlanmıştır. Roma tarzında inşa edilmiş olan bu su kemeri hala çok iyi bir durumdadır. Şehrin en eski buluntusu ise, su altı araştırması sırasında ele geçen milattan önce 6. yüzyıla tarihlenen Kronit tipi bir koku şişesidir.