Güneyde bir cennet... Kemer..

Genel bilgiler ve tarihçe

Antalya'ya 35 km uzaklıkta olan Kemer 80 li yılların başına kadar küçük bir köydü.
Turizmin yükselmesi ile birlikte adını duyurdu.
Tam donanımlı Kemer marinası yatçıların beldenin güneyindeki mükemmel koyları ve kumsalları keşfedebilmeleri için hazırlıklıdır.

Bahar mevsiminde de Kemer ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin limanı ile Girne arasında yat yarışları
düzenlenmektedir.


Tarihçesi Antalya'nın tarihçesi ile aynı paralellikte düşünülebilir.
.
Bu bölgedeki Phaselis ve Termessos gibi kısmen hala ayakta olan antik şehirler bulunmakta.
Bu şehirlerin kuruluşları esas olarak milattan önce 6. ve 7. yüzyıllarda
Dor zulmünden kaçan Rodos ve Giritlilere dayanıyor.

Büyük İskenderin bu bölgeye M.Ö. 330 lu yıllarda geldiğini biliyoruz. Hellen çağı M.S. 1. yüzyıla dek devam ediyor. Ve ardından Roma dönemi geliyor.

Kemer'e en yakın antik kent Phaselis. Buraya M.S. devrin en büyük İmparatoru Hadrianus'un geldiğini biliyoruz.

GÖRMEDEN DÖNMEYİN

Phaselis:
Tekirova Köyü'nde bulunan Phaselis Kemer'in 15 km. güneyinde yer alan Tahtalı Dağı'nın (Likya'nın Olimpos Dağı) eteklerinde yer alan Antik Phaselis'in üç limanı bir zamanlar önemli bir ticaret merkeziydi. Su kemerlerinin, agoraların, hamamların, tiyatronun, Hadrianus Kapısı'nın ve Akropolis'in kalıntıları şehrin tarih içindeki önemini gözler önüne sermektedir. Girişte yer alan küçük müze ayrıntılı bilgi vermektedir. Şehrin esas kalıntıları askeri liman ile güney limanı birbirine bağlayan ana caddenin iki yanında bulunmaktadır. 125 m uzunlukta 20-25 m genişlikteki ana caddenin her iki yanında üçer basamakla çıkılan kaldırımlar bulunur. Cadde ortalarda bir meydan oluşturduktan sonra güney limanına ulaşır. Düzgün taşla döşenen bu caddenin altında kanalizasyon sistemi vardır.

Olympos
Antik Oympos Kenti Hellenistik Devrinde kurulmuştur. Hamam, Agora, Mabed Kapısı, Tiyatro günümüze kadar ayakata kalmayı başarmıştır. M.Ö. 100'de birliğin önde gelen ve üç oy hakkına sahip altı şehrinden birisi olmuştur. M.Ö. I. yüzyılda Olympos'a korsanlar dadanmış, şehir korsanların yerleştiği bir yer haline gelmiştir. Daha sonra Roma komutanı Servilius Isaurieus Olympos'u korsanlardan temizleyerek şehri Roma topraklarına katmış, Roma dönemi sırasında hemen yakınındaki tabii gazların yandığı Çıralı'daki Demirci tanrı Hephaistos kültü ile büyük bir ün sahibi olmuştur. Zengin ve refah bir ülke olmasına karşın korsanların sürekli saldırıları sonucunda şehir zayıf düşmüş ve fakir bir şehir olarak yaşamını sürdürmüş.

Kemer'den Olypos'a nasıl gidilir?
Olympos Kemer ile Adrasan arasında yer alır.
Araba ile giderken Ulupınar'a kadar sahil yolunu izleyiniz.
Ulupınar yol ayrımında Olympos levhasını göreceksiniz.
Minibüslerle de Olympos sapağına kadar gelebilirsiniz.
Bu sapakta taksi bulşacaksınız.
Ya da yaz aylarında çalışan minibüslerle Olympos'a ulaşılıyor.

Çıralı : Olimpos'un kuzeyinde yer alan Çıralı Plajı'nın yamaçlarında yaklaşık 300 m. yükseklikte, Yanartaş yer alır. Mitolojiye göre Likya'lı Kahraman Bellerophon kanatlı atı Pegasos'un sırtında ağzından ateş püskürten canavar Kimera ile savaşmış ve onu burada öldürmüştür. Yöresel inanışa göre canavarın ağzından çıkan ateş bugün hala yanmaktadır. Kutsal alan olarak yorumlanmış olan bu yörede Romalılar ve Bizanslılardan kalma yapılar bulunur. Burada yeryüzüne çıkan doğal gaz, havanın oksijeniyle birleşerek, antik devirlerden beri yanmaktadır

Demre ( Noel Baba ) Fenike'nin 25 km. batısında yer alan kale eski adı ile Myra çok iyi korunmuş Roma devri tiyatrosunun yanı sıra bu tiyatroyu tepeden seyreden kaya mezarları ile tanınır. Aziz Nikolas (Noel Baba) dördüncü yüzyılda bu Akdeniz şehrinde din görevlisiydi. Çocukların, denizcilerin ve yardıma muhtaç insanların koruyucusu olan Noel Baba M.S. 342 yılında burada öldü. M.S. dördüncü yüzyılda Anadolu'daki hümanist prensip ve fikirlerin oluşmasında önder olmuş ve daha sonraki yüzyıllarda batıda fikirleri giderek yayılarak saygınlaşan ve batı hümanizmine de katkıda bulunan Anadolu'lu sempatik Noel Baba bugün 20. yüzyılın dünyada en sevilen iyilik sembollerinden birisidir. Beşinci yüzyılda Noel Baba'nın lahidininde içinde bulunduğu onun adına Myra'da bir bazilika yapılır. M.S. 1042 de Bizans İmparatoru Konstantin Monomakos ve İmparatoriçe Zoe tarafından restore edilmiştir. 19. yüzyılda da Ruslar tarafından restore ettirilen yapı bugün Noel Baba Müzesi olarak düzenlenmiş olup ziyarete açıktır. Her yıl aralık ayındaki Noel Babayı anma törenleri için ve "Güneşli Noel Tatili"ni bu antik Likya şehrinin sıcak kumsallarında geçirmek isteyen bir çok turist buraya gelmektedir.

ULAŞIM
Kemer'e en akılcı ulaşım Antalya üzerindendir.
Büyük şehirlerimizden yaz aylarında direk Kemer otobüsleri de bulabilirsiniz.

Antalya'nın batısına düşen Kemer'in Antalya'ya uzaklığı 35 km dir...
Antalya şehir merkezinden otomobil ile ile 30 - 40 dakika içinde Kemer'e ulaşabilirsiniz. Akdeniz'in mavi sularının ve meşhur Antalya falezlerinin solunuzda; muhteşem Toros dağlarının eteklerinin ise sağınızda kaldığı bu enfes yolda lütfen keskin virajlara dikkat ediniz ve kesinlikle hatalı sollama yapmayınız.


Konular