İğneada

İğneada Traklar zamanından bu yana yerleşim bölgesi olmuş Trakya Bölgesinde Kırklareli ili, Demirköy İlçesine bağlı harika bir kasaba. İğneada'nın ilk adı Thynias imiş. Burada Trakların üç kavminden birisi olan Thyn'ler yaşadığı için Thyn'lerin yaşadığı yer anlamına gelen Thynias adı verilmiş.

Ormanları içinden geçilerek ulaşılan İğneada 20 kilometreyi bulan geniş kumsalı ile insanı büyülüyor. Haziran - Eylül ayları yaz sezonu yaşayan İğneada’ya çevre ilçe ve kentlerden akın edenler eşsiz kumsalın ve temiz denizin tadını çıkarıyorlar. Yılın diğer aylarında kumsal oto ve moto kroscuların gözdesi. İçecek kadar temiz bir denize sahip sahili el değmemiş, yağmaya uğramamış. Bu nedenle de doğal güzelliği eşsiz. İğneada tipik Karadeniz sahillerinin aksine yaz aylarında sakin ve dalgasız bir doğal limanı.


Dupnisa Mağarası, Kırklareli'nin 58 km kuzeydoğusunda Demirköy ilçesi Sarpdere Köyü yakınında yer alıyor. Dupnisa, içinden nehir geçen, 3 km den fazla galerisiyle görülmeye değer güzellikte el değmemiş sarkıt ve dikitleriyle turizme hizmet veriyor.

Yaz mevsimi ile kış arasında büyük sıcaklık farkı olan bölge, dışa açılmamış kendi güzelliğini koruyabilmiş bakir kalan ender yörelerden biri. Anıt ağaçlarla kaplı doyumsuz güzellikteki orman içindeki Dupnisa Mağarası, mağara turizmine olduğu kadar av turizmine de açık bir bölgede bulunuyor. Palamut, kayın, meşe, kızılağaç, gürgen,düştübak, yabangülü, kame çiçeği, menekşe, papatya, gül ve savan çiçeği ile kaplı bölge Mayıs ve Haziran aylarında en iyi mevsimini yaşarken tavşan, sincap, tilki, porsuk, karaca, yaban keçisi, kurt, uçan kaçan hayvanları canlı zenginliğini oluşturuyor.

Istıranca Ormanları arasından süzülüp gelen Mutlu Dere Bulgaristan sınırına devam ederek Karadeniz'e dökülüyor. Derenin Alabalık, Sazan, Bıyıklı, Sarıka balıklarını lezzetini keşfedenler serpme, olta ve kestirme gibi usullerle avlanıyorlar.

Kuru Mağara, heyecan verici görüntülerle dolu olan mağara ağzından yukarıya gürgen ve palamut ağaçları ile kaplı yamaçta tırmanarak yaklaşık 15 dakikalık bir yürüyüşle Kuru Mağara'ya geliniyor. Sığınak olarak kulanılabilirliliği incelenmiş mağara ağzından çıkan ağaçların yanına 40*50 basamaklı ahşap merdivenden galeniye iniyorsunuz. karşı konulmaz güzellikler sergileyen sarkıt ve dikitler beyaz ve gri tondaki renkleri ile Pamukkale'yi anımsatıyor. Birbiri ardına dizili güzellikleri, merakınıza yenilip sizi içeri çekmeye yetiyor. Dünya üzerinde sadece 3 yerde olan Longos ormanlarından biri de İğneada'da...

İğneada, Karadeniz balıklarının en bol ve taze olarak bulunabildiği yerlerin başında geliyor. Mevsimsel değişikliklerle çeşitlenen balıklar arasında kalkan, mersin balığı, kefal Mayıs ayının en çok görülenleri. Denize karşı ızgara ve tava kefal, kırlangıç buğlama, midye tava meze ve salata çeşitlerinin yiyebilirsiniz. İğneada Orman Çiçeği balını mutlaka tadın ve almadan dönmeyin. Bal İğneada ormanlık bölge olması nedeniyle burada üretilen ballar orman çiçeğinden ihtiva etmektedir. İğneada balları bu nedenle çok kaliteli ve sağlık açısından çok yararlı ballardır. Süt, Yumurta İğnaeada hernekadar son 10 yıl içinde köy hayatından çıkmaya başlasada, köy hayatına özgü bazı özellikleri hala saklamaktadır. Dolayısıyla köy yumurtası, süt, yoğurt gibi ürünleri bulabilirsiniz.

Konular