Küçük bir "Amazon" gibi; Bördübet

Yıllar önce bu koyda saklanan İngiliz askerlerinin "Kuş Yatağı" anlamına gelen "Bird the bed" dedikleri bördübet, dağ güvercini, saka, bülbül, balıkçıl kuşlar, atmaca ve daha birçok kuş çeşidiyle bu adı hakkını veriyor. Denizin ormanla iç içe geçerek ilginç bir koy oluşturduğu, trafikten ve binalardan arınmış Bördübet; bitki, kuş ve hayvan çeşitleriyle küçük bir "Amazon"u andırıyor.

Marmaris'in Reşadiye yarımadasında yer alan Bördübet Koyu, Hisarönü Köyüne bağlı küçük bir tatil yöresi. Yarımadanın Gökova körfezine bakan yüzünde yer alan ve sık ormanlarla çevrili olan Bördübet; yöredeki bir çok koy gibi eşsiz bir doğaya sahip. En önemli özelliği ise 200 metre eninde ve 600 metre uzunluğunda bir kanal aracılığıyla sık çam ormanının içine giren denizi. Yeşil çam ağaçlarının çevrelediği deniz, özellikle fotoğraf meraklıları için mükemmel bir manzara oluşturuyor. Özel çevre koruma alanı olan Bördübet'te dağ güvercini, saka, bülbül, balıkçıl kuşlar, atmaca, yaban domuzu, tavşan, sincap, tilki ve porsuk gibi yabani hayvanlar da bulunuyor. Kuşları seyretmek ve dinlemek serbest ama ormanın içlerine doğru yürüyüş yapacaksanız yöre sakinlerine danışmayı ihmal etmeyin.

"Bird the bed"den Bördübet'e
Bördübet kusursuz doğasıyla olduğu kadar adıyla da ilgi çeken bir tatil yöresi. Adını savaş yıllarında bu koyda saklanan İngilizler'den alıyor. Yöre sakinleri İngilizler'in kuşların çokluğu ve çeşitliliği karşısında şaşırdıklarını ve buraya Türkçe'de kuş yatağı anlamına gelen "Bird the bed" adını verdiklerini söylüyorlar. İngilizler'in koyduğu bu ad zamanla değişime uğramış ve yöre Bördübet olarak anılmaya başlamış.
Bördübet'te sezon mayıs ayında başlıyor ve ekim sonuna kadar devam ediyor. En önemli avantajı ise ormanlık bir bölge olduğu için, ağustosun en sıcak günlerinde bile gölgeli ve serin olması. Bördübet'teki tek tesis Club Amazon. 1980 yılında işletmeye açılan Club'ın müdavimlerini, genellikle karavan turizmine gönül vermiş olan yabancı turistler oluşturuyor.

Neler yapılabilir?
Club Amazon ve çevresi, tatilin sessiz bir ortamda doğa ile başbaşa geçirmek isteyenler için çok uygun. Sabah kuş cıvıltıları arasında uyananlar erken kalktıklarında, çevredeki ağaçların gövdelerinde serinleyen sincaplarla karşılaşabiliyorlar. Genellikle çocukların tercih ettiği Club Amazon havuzunun yanı sıra, küçük bir köprüyle karşıya geçilerek ulaşılan kum plajdan da gün boyu yararlanabilirsiniz. Durgun koy şişme botla ve kanoyla dolaşmaya olanak tanıyor. Bördübet'in doğası, olta yada zıpkınla balık avlamayı ve yürüyüşü sevenlerede çeşitli seçenekler sunuyor. Çevreye yapılan tekne gezileri sayesinde, komşu koylara denizden ulaşmak mümkün oluyor. En ilginç etkinliklerden biri de kalabalık bir grup oluşturarak Club Amazon'un arkası açık kamyoneti ile gökyüzünü ve ağaçları seyrederek pikniğe gitmek. Eğer tatilinizi Bördübet'te geçirmeye karar verdiyseniz, orman yolundan gidilen Yedi Adalar, Kambur Kemal, Saklıkoy ve Löngöz Koylarına da uğramayı ihmal etmeyin.

NASIL GİDİLİR?
Eğer özel aracınızla gidecekseniz Marmaris'ten Datça yoluna sapmalısınız. Yolun çam ağaçlarının gölgesindeki virajlı bölümünden 29 km gidince, Balıkaşıran'a ulaşacaksınız. Reşadiye yarımadasının en dar yeri olan Balıkaşıran'da sağa ayrılan 9 km'lik toprak bir yol göreceksiniz. Biraz bozuk olmasına rağmen, bu yol sizi Club Amazon'un bulunduğu Bördübet'e götürecektir. Eğer gitmeden önce rezervasyon yaptırırsanız, Club Amazon'un aracı sizi Marmaris'ten minibüsle de gidebileceğiniz Balıkaşıran mevkiindeki Bördübet'e ayrılan kavşaktan alıyor. Eğer karavanla seyahat ediyorsanız, bu yolda dikkatli seyretmeniz gerekiyor. Bir başka alternatif ise Marmaris'ten jeep kiralayıp bölgede günübirlik geziye çıkmak. Bu gezide amatör tabelaları takip ederek birbirinden güzel koylar keşfedebilirsiniz

NE YENİR?
Club Amazon'da asma yaprakları ve üzüm salkımlarının örttüğü bir restaurant bulunuyor. Karavanda kalanlar genellikle kendi yemeklerini kendileri yaptığı için restaurant fazla kalabalık olmuyor. Bu restaurant'ta hem kahvaltı edebilir hem de akşam yemeği yiyebilirsiniz. Öte yandan denize girenler için sahilde gözleme yapılıyor ve meşrubat satılıyor. Sabahın erken saatlerinde restaurant'a uğrayan balıkçılar taze çipura, lağos ve ahtapot bırakıyorlar. Bördübet'te en çok tavuk, çöp şiş, sebze yemekleri ve soğuk mezeler yeniyor. Ancak Club Amazon'un özel ekmeğinin, kekiğinin ve kozalak ateşinde kaynak suyuna demlenen çayın tadına doyulmuyor. Yine bu bölgede yetişen, kabuklu Rodos inciri ise tropik meyvaları sevenler için hoş bir sürpriz oluyor. Bördübet'te konaklayanlar, Marmaris'e giden servis aracına sipariş vererek her türlü ihtiyaçlarını karşılayabiliyorlar


Konular